Salmonsens Store Illustrerede Konversationsleksikon

Bøger med hemmeligt rum

solgt

Bog med hemmeligt rum udført af bogbinder Kim F. Rasmussen. Bogen indeholder et sæt spillekort med erotiske illustrationer.

Et bind fra en meget smuk, læderindbundet serie af Salmonsens Store Illustrerede Konversationsleksikon som udkom i perioden 1893 til 1911. Salmonsens Store Illustrerede Konversationsleksikon er 1. udgave af det kendte leksikon i 19 bind. 2. udgave blev udgivet i 1915 til 1930 med titlen Salmonsens Konversationsleksikon, der med 127.000 artikler er Danmarks største encyklopædi gennem tiderne. 3. udgave blev udgivet i 1937 til 1940 og den fjerde og sidste blev sendt på gaden i ét bind i 1949. 

Spillekortene er påtrykt kopier af illustrationerne til den berømte, men på sin egen tid snarere berygtede, franske digter Baudelaire's digtsamling "Les Fleurs du Mal" (Helvedsblomsterne) fra 1857. Digtene blev censureret fordi de stødte den offentlige moral og Charles Baudelaire blev dømt for usædelighed. Illustrationerne er først udført senere, af den berømte, schwiezisk-fødte tegner og maler Almery Lobel-Riche, i begyndelsen af 1900-tallet. Lobel-Riche betragtes som det billedskabende modstykke til Baudelaire.